Assalamulaikum & selamat petang semua
You come with the goal of bringing a hope....n finally Welcome Junior!!! okay dah lama rasa x update cerita terbaru...maaflah busy uruskan rumah tangga..ouchhh!! sila muntah!
Dah dekat seminggu ak balik unisza...kalau nak story bab "rumah sakit" memang xkan habis pon...before ak start bebel...semester 3 is semester yang agak ~~relax~~ la dgn subjek yang agak mencucuk urat urat dawai di kepala...okaY! before this ak ade post entry sal "aku student Animal Science, Unisza!" ala yg entry panjang tu....hah~! terharu 2 saat sebab entry ak yg x seberepa tu dah guide n bagi bnyak information for junior yg mengikuti program animal sc x kira lah kat UniSza or UPM or uni lain...oucchhh!! aww!! ak bt bukan saja2 nak dpt glamour, tp nak bantu sesama kita because kos nie mcm x bnyak information sgt kalau nak google..right?? *tgn kedada mata keatas*

Before ak bebel lebih banyak, entry kali ni memang agak panjang,so kalau yang rasa "errghhh" tu silalah "click" butang X warna merah atas sebelah kanan tabs korang =)bye

okay berbalik kpd tajuk asal..entry kali nie mcm nak meraikan junior2 baru fakulti kitorang...memandangkan ak terlibat sama dlm sesi oreintasi kali nie bnyak jugak la gmbar2 curi ak sempat amik..kekeke...gelak sorang tgk semua gambar tu..mcm2 gaya ada!...untuk information..x bnyak typing2 entry kali nie cuma dedikasi gambar ja..suka??? mohon pujian~~...before ak lupa..bacth junior2 kali nie memang awesome giler! dgn kesportingan (!!maaf rosak bahasa!!) masing2....ouccchhh!! kalah kitorang eeeuuwww!

Walupon orientasi fakulti sehari ja..tapi mcm2 kitorang wakil2 MPF n faci2 buat aktiviti..tinggal tggu semua penat ja...start dgn orientasi & d akhiri dgn jamuan raya pada keesokannya..memang SUPERB! sbb makanan sgt memang sedap..cuma tggal xde kuih raya n ketupat lemang je....

Mcm ak pernah cakap sebelum nie "kitorang xpernah kisah kat mana tempat tu..asalkan boleh bergambar" so sila lah cuci mata dgn gambar yg x seberapa nie...kalau sapa2 yg rasa muak boleh klik "X" ...


eherm! gambar cik blog perlu ade >.<

separuh drpda my awesome classmate



awww!!!


kalau kena betul2...baru awesome!!





sebab tu ak cakap junior sporting...suruh bt ape..follow je

faci & nYDP yg sporting jugak!











sporting right???





faci-faci orientasi



YDP n anak2 buah  *kesian en Yus terpinggir!

some of junior baru

sebahagian dr MPF lelaki...

it's luch time!!! 



 nie game yg memerlukan kerjasama dr semua ahli..





meoooww~~meoowww~~

adik nie kena denda...so ak pon amik la gambar...sorryy!! but still comel!!



tersilap kelas nie...terkepochi nak bergambar ngan senior..


















maaf sebb gambar ak "macam" bnyak je...tgk la blog sape kan...kekeke


Okay..that's all untuk entry kali nie..untuk jamuan raya punya gambar...ada banyak ja..tp malas nak letak semua..nanti korang x suka plak bnyk2 gmbar...btw...untuk junior yg perasan kehadiran ak di blog "lina Jalil" nie..thanks bnyak2 tau sebb follow akak korang yg comel nie... ouucchhh!! *sila muntah!

Before that...bermula 14/9 -22/9 unisza akan mengadakan satu sukan antara fakulti (SAF)...acara yg akan d pertandingkan seperti bola baling, bola tampar, bola keranjang, bola jaring,wood balls, ping pong, catur,hoki, futsal L/P, bola sepak, olahraga,memanah, tennis, ragbi, badminton, sepak takraw... 

okaY! take note! pada sesiapa yg berminat untuk menyertai SAF...sila contact exco sukan & rekreasi FPB...Yusry yus  & Lina Jalil ...boleh je cr kitorng yg comel2 nie kat fb..tp lebih senang mesej je...

OkaY~~! that's all for this time...kerajinan ak mengupdate blog telah membataskan kerajinan untuk menulis report papa aziz...awwww!!! soorrryyy papa~!! 



Oh man! Cepat komen ^_^

aku student Animal Science, UniSZa !

Assalammualaikum & salam sejahtera semua 
Animal science = Sains haiwan? kos ape nie? kenapa nama mcm nie? Sebenarnya ak pon x tahu asal usul nama kursus nie..tapi anggaplah memang sudah asal nama macam tu..Kursus Animal sc. ni under fakulti pertanian & Bioteknologi kat UniSZa ni..memang x da kaitan langsung kan? pertanian & sains haiwan, jauh sangat kot lari..macam mana pon kursus ni still baru di UniSZa n ak merupakan batch yg ke-4. First batch kitorang baru je nak graduate tahun ni. Ok take it serius n finally animal sc. akan ada fakulti sendiri,kalau x silap kitorang akan berpindah ke Besut, Terengganu..d sana ada ladang,makmal, n department khas untuk kursus ni. If i'm not mistaken la kan, animal sc. akan terletak under fakulti perubatan veterinar  bila pindah ke Besut n students yang dapat result GEMPAK akan d serap masuk untuk jadi student veterinar...correct me if i'm wrong :(

Before ak bebel lebih banyak, entry kali ni memang agak panjang,so kalau yang rasa "errghhh" tu silalah "click" butang X warna merah atas sebelah kanan tabs korang =)bye

Ramai yang tanya ak, kenapa pilih kursus ni?kenapa x apply veterinar ja? kenapa x apply medic? kenapa perlu "haiwan"?Hey! sampai naik rimas otak ak pikir jawapan der..actually panjang ceritanya sebelum ak jadi students animal sc. ni..

hahaha,ak amik kos cikai ja,bukan medic,bukan engineering,bukan dentist,bukan vet,bukan arkitek pon, haha asal sebut ja pasal medic...semua orang akan bangga..weeeeee....sebut sal engineering..semua orang akan teruja...hebattt uhhh....n berlambak lambak juga lah orang yang nak baca kisah orang hebat nie...maaf lah ak buat hot story,but it's FACT right. but x de beza pon semua student diploma, degree, master or phd n xde kaitan dgn kos yang korang amik...yang pentingnya cara korang apply kan apa yang korang dah belajar selama bertahun tahun nak kejar pangkat doktor or prof madya or apa2 lagi la...dari segi gaji memang la ada sikit perbezaan but don't worries,if kita rajin n cermat kita akan bersenang lenang in future,believe me :)

Sebenarnya, result SPM ak boleh d ketegorikan dalam kumpulan cemerlang  la kat sekolah ak dulu (bukan nak bangga tapi it's fact,sila muntah!haha),then aku dapat banyak tawaran kolej n nursing,paling ak teruja sekali  tawaran kursus diploma kesihatan haiwan & penternakan d UPM Bintulu, Sarawak, beriya riya ak nak pegi,then after a weeks kot, aku dapat surat dari kementerian pengajian untuk further study d Kedah Matriculation College...so after bincang ngan family semua ak buat keputusan nak sambung matrik sebab ak dapat sains hayat,lagi pun ak takut kalau pergi sarawak,dah la jauh...haha

so,kehidupan ak sebagai pelajar matrik bermula pada 10/5/10...dulu pemikiran masa matrik x membesarlagi,biasala baru lepas spm kan..so ak just anggap matrik macam upsr ja,sebab dulu masa upsr ak ingat exam x penting..wakaka..then naik sem 2 baru ak realize yang ouucchhh! kenapa ak x belajar elok2 sem 1..:( then sem 2 baru ak semangat nak belajar..tapi tu x cukup nak cover mistakes sem 1..tapi apa2 pon..result matrik ak xlah teruk sangat sampai nak terjun bangunan, MUET pon stabil konkrit dia :)

So,waktu nak isi upu lepasan matrik,berbekal kan result matrik hanya 3.43 ja..bukan flat 4 tingkat ak pon isi la kursus Ijazah Sarjana Muda Produksi Dan Kesihatan Haiwan d Terengganu sebab ak tengok kos nie macam menarik ja,discover tentang haiwan then ak letak 3 teratas pulak tu..gelojoh right.tapi xpe memang ak suka..haha, sila muntah sekali lagi ;) masa ni ak x tahu pon yang d UPM Serdang ada juga kursus Animal Sc. kalau x dah lama ak letak UPM Serdang..aku tahu x baik mengeluh..tapi aku tahu mesti ada hikmah ak dapat kursus ni kat ganu..mana tau dapat suami dari ganu ka...awww! tapi ak xnak..jauh sangat nak balik raya :)

orang mesti fikir "eleh,amik kos produksi & kesihatan haiwan ja, x da kelas la" eh  sorry euuww....! bagi aku..ak rasa bangga sebab susah payah ak struggle untuk sampai ke 1 tahap yang ak rasa sangat selesa..ala biasa la mulut orang bukan mulut longkang yang kita boleh bersih selalu...sekurang kurangnya ak ada ilmu d dada, kau ada?? x da kan...so shut up bebeh!

kalau kos lain dalam fakulti pertanian & Bioteknologi dah tahu kerja diorang after gradute...tapi kitorang d jabatan sains haiwan nak keja apa? Ramai yang tanya ak "eh, lepas ni keja apa?" "boleh jadi apa?"..kadang2 bila ak fed up ak diam ja meluat nak layan orang gila x cukup akal, hey! ak baru nak masuk tahun 2 yang korang tanya macam ak dah graduate ni kenapa? ada masalah ka? ka nak jadi pekerja ak nanti.. ;) pernah la juga satu tahap ak terpikir, betul juga apa yang diorang tanya seems like no future tapi prof kesayangan kitorang a.k.a papa aziz berjaya yakinkan kitorang yang kitorang boleh jadi farm manager, buat ladang sendiri, boleh ja kerja dengan veterinar and even boleh jadi saintis dalam lab.. :) 

selama setahun ak jadi students Animal Sc. ak boleh katakan kursus ni sangat menarik walaupon banyak benda yang kita kena belajar but it's great! sekarang aku melihat haiwan x seperti ak lihat 2 3 tahun yang lepas dan aku lihat rumput juga tidaklah seperti aku melihat benda yang sama sebelum ni. Even dalam my class pon ada ja budak flat 4 tingkat, ada ja budak yang ak rasa layak jadi vet, ada ja yang ak rasa layak amik medic, but ini semua telah d takdirkan oleh yang maha berkuasa, kitorang jadi classmate.. Now! Embed in your mind yang orang yang dapat kos cikai x semestinya bodoh or bahasa sopan "kurang cerdik", cuma aku rasa kurang bernasib baik ja, ia la takdir hidup masing masing right..semua manusia adalah sama, cuma usaha membezakan kita, kita hanya mampu berdoa dan berserah kepada Nya.

ni la kekuatan semangat at Jabatan Sains Haiwan =D



kitorang xpernah kisah d mana tempat tu, asalkan kitorang boleh bergambar

=D

hampir setiap masa kitorang akan jumpa si hensem ni =)

UPM pon ada kursus Animal Sc. mcm UniSZa, tapi ak rasa UPM dah memang dari azali ada..menurut sumber yang boleh d percayai masa praktikal dengan MARDI or Veterinar if kita buat sungguh sungguh, Insyaallah nanti diorang serap masuk kerja lepas graduate...see untung right? so what's you waiting for? grab for it!

aku? oh i see...Insyallah kalau ada rezeki ak sambung master kot, tapi kalau ak teringin nak jadi vet..maybe ak amik 2nd degree (kan bagus d serap masuk jadi veterinary student ja nanti) or maybe ak jadi lecturer...see comel kan kalau ak jadi lecturer...haha..! sila muntah!

Beza veterinary dengan Animal Science?oh simple! bagi aku samala juga beza Medic & Biomedic....for the last time..kami Animal Sc. student bukan Veterinary student..tapi apa yang pasti persamaan yang ketara apabila both kursus bekerja dengan haiwan...=D 

Okay..that's all my entry, panjang kan? aku dah cakap awal awal right..korang degil...rasakan...by the way! ak harap korang faham...ni ja serba sedikit pasal kursus aku..aku pon baru habis nak masuk tahun 2....banyak lagi benda yang aku harus belajar...correct me if i'm wrong! :)

Lepas ni kalau ada sapa tanya kenapa ak pilih kursus ni, apa aku nak kerja lepas graduate & siapa siapa yang suka memperkecilkan kos aku ni..alamatnya "makan kasut la korang" ni bukan ugutan..ni hanya amaran..please respects us as a students..don't compare us with others course! Remember that..bye & thanks for reading :)


Oh man! Cepat komen ^_^

Day 6 # Farm Attachment

Sebelum start! amik nie.....
"Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha esa"
Assalammualaikum..... mcm biasa..today is my 6th day of farm attachment...Alhamdulillah..tggal lg 4 hri..kekeke..lpas tu boleh merdeka! merdeka! merdeka! haha! btw.harinie ade 8 kes semuanya..semua kes yg sama mcm day2 yg sebelum nie...vaccination...cegah hamil (supprestral), sakit mata, allergic, kurang air..demam,gatal gatal,bulu gugur,anyway..harinie ade one case yg i never seen before...which is Rectum Prolapsed...oh gosh!!  sejenis buasir in human thought.. tp sebenarnya.."prolapsed" mean berubah dr kedudukan sebenar...so kt sinie..maksudnya..rectum kucing tu dh berubah dr kedudukan asal..and dh terkeluar dr vulva dia...kesian...hampir merah and bengkak kawasan tu...so kitorng just bg Tolfedine injection (anti_inflammatory)..just nak kecutkan prolapsed tu...because..when the prolapsed dh besar... bila kita push it, kucing akan sakit...so kena kecutkan dulu..hehehe...btw..my day is same as usuall...the clinic close at 12 p.m..then after 2.pm...i learn how to make a "sijil kesihatan/permit"...hehehe... interesting! belajar2 cop buku resit..tolong2 staf bt2 keja sikit...weewweeewweww...
anyway...today ada 3 org student praktikal veterinar dr UPM..semua sebaya ngan ak...cuma sorang tu ja ex-dip..hehe.... okay that's all for today..one more...new things that i learn today..
if age of cat is 18 months = 21 years human age...awesome!

Oh man! Cepat komen ^_^

Day 5 # Farm Attachment

such a good day today..because it's FRIDAY! alhamdulillah..today is my fifth day of farm attachment...bukan farm sgt...just dlm clinic ja keja....as usuall keja start kol 8a.m till 5p.m..menguap nguap dok dlm office..Harinie..x banyak kes "sangat"..*slalu x banyak bg ak ok ok ok..straight to my first case!
# First case
cuba teka..sapa patient first td..korang tau Golden Retreiver ??? which is  a medium-sized breed of dog... dia la dtg td...kalu xtau..tgk gambar nie
hah! nie la golden retreiver..besar right...baru 6 bulan kot..tp mcm 6 tahun dh
owner dia bawa dia dtg clinic for booster vaccination....kali nie..ak tgk dog nie..xde dh la perasaan nak panjat kerusi...sebab dh lali dh..besa la...lali ngan ROTTWEILER semalam...terus immune ak..haha..the doctor ask me whether i want to do the vaccine injection for this dog or not.... sepantas kilat ak jawab...X NAK! haha..bukan sebab ak risau kena samak or what...but..ak risau anjing nie panjat atas ak!...dia lg besar dr ak...ketar lutut2 tgk...haha...maaf terover  ..finally..doctor tu yg kasi injection..fuhh! selamat ak...maaf papa aziz...saya takut sbb tgk dia besar sgt! risau! :p
# Second case
cats! name dia ABU (tp betina..tu yg confius uh) euuww...reason dia , mucus + blood always discharge from vulva cause by birth..owner dia suh bt supprestral injection jugak..tahu x apa tu?? tu nak cegah hamil..
nie la ABU...dia comel sgt.. x garang pon...cuma x ernah kena injection..besa la first time..korang tolong abaikan tgn panjang tu 
p/s : korang kalau nak cegah pets dr hamil..make sure anak2 dia..dh x menyusu..sebabnya..akan sebabkan penghasilan susu being stop!..dh x terhasil..so kesian kitten nak minum ape?? 
# Third case
Persian cats! name MAMAT !..slalu nya kalau kucingparsi nie..manja dia..amat sgt..Mamat nie baru first time dtg klinik...tp dia dh mcm tiap2 hari dtg..hairan!
tempat duduk owner..dia jadikan tempat duduk dia..dasyat kucing makcik! kau ade??
Mamat nie..dia luka n bengkak at kaki kiri...so td buat "dressing wounds"..cuci luka dia..takut ada ulat ja..baru ku sentuh sedikit..sudah mamat bising satu klinik! mmeeoooww!!! sakit sgt ..sorry mamat..x sengaja td...haha..
korang tgk la..mcm mana dia x jerit..bengkak muscle kt ankle dia..nampak x yg merah tu...muscle dia bengkak tu...kesian.! btw kitorng dh bt dressing kt luka tu Mamat...2-3 hari sembuh la tu
p/s : korang kalau pets korang bengkak n ada nanah..cepat2 la dtg klinik..nanti lama2 jd mcm nie..muscle bengkak...ada yg kata letak minyak gamat ja..thats right..tp certai cats..x leh adapt ngan minyak gamat tu..macam MAMAT manja nie.
# Fourth case
Owner says..her cats ( APOH )  terminum racun anai-anai..ooppss! oh my goat!! awat letak racun bawah sgt der..kasi parking atas2 la racun tu...anyway...gambar x sempat amik..xde sapa nak amik..sobs!...Apoh x nampak teruk mcm Ketot..sebab its owner dh bg minum GLUCOSE immediately after her cats minum racun..nasib baik..so td kitorng bg antibiotic injection untuk cover balik racun dlm badan dia..Apoh mcm POOH...! masa nak inject dia x garang...baik ja...hehe.. Apoh! i wish u cepat sembuh!
p/s : if pets korang terminum racun ..immediately give your cats glucose..sebb glucose boleh cover racun jugak...then cepat2 bawak ke klinik..hah! one more "air kelapa muda without gula" boleh gak...

kat JPV nie..selain diorang buat klinik..ade jugak diorang keluarkan sijil kesihatan untuk haiwan..means..kalau nak pindah haiwan dr 1 tempat ke tempat yg lain..korang kena ada sjil nie..to make sure your ternakan bebas dr segala penyakit!
Anyway...kes ladang x berapa bnyak untuk minggu praktikal ak nie..thats why la ak x ke ladang...dok dlm clinic ja..haha..okaY then..jumpa lg isnin nie untuk Day 6 # farm attachment!

nota kaki : sometimes pets can make we happy..can relief our stress..& the bestpart is..it's not useless if we love animals! XOXO

Oh man! Cepat komen ^_^