Puasa yang2 yok



Salam ramadhan suma..
tggal lag beberapa jam saja kita umat islam akan menyambut bulan ramadhan

Disini aq mengambil kesempatan untuk mengucapkan "selamat meyambut bulan ramadhan"
harap2 ramadhan kali nie akan lebih baik dr ramadhan yg lepas.

bg korang yg ada "gastrik" tuh..jgn la bt2 skit pulak time bulan posa nie...sebelum nie ok..tp tetiba ja gastrik bila posa...apa kena nie jang???

jgn terliur pulak kalau tgk adek2 kita tgh makan..besa la depa posa yang2 yuk..time pkul 12 ja.."mak nak nasi"


apa1 pon selamat berpuasa n berbuka ya semua..
kalau p bazar ramadhan ..ingat2 la kita kt sini..heheheh


Oh man! Cepat komen ^_^

lagi bes wo ho ho

hye korang..

{。^◕‿◕^。}
mcm agak lama kan x update blog nie..rasa suma nya mcm bersawang sawang  ja..*ayt yg agk gila kentang *
entry kali nie aq bt khas untuk suma para spupu sepapat aq ..

pada mggu yg lalu..aq dn keluarga tlah pulang ke kg..untuk menghadiri mjlis kesyukuran rumah tokwan aq...(apa mcm???ayat cm bdk dajah 1 x???)hahahahaha..

hartu aq dpt jumpa spupu2 yg dh agak berkurun aq x jumpa..dpt jumpa makcik2 n pakcik2 yg agak bes..sporting...pemurah*sbb slalu bg duit*hahahha...

kali nie pertemuan aq dgn spupu aq yg lelaki nie..agak bes la..sbb nya..dia bwak awekss dia mai rumah..tu pon atas desakan aq n kakk aq..yg ber perasaan nk tgk awekss dia..ok la aweks dia.."not bad" jgk..hehehe

meh sini ..ada gmbaq yg sempt aq amik dgn "camera dslr cybershort" aq nie..ehhhehe



gambar nie pose kt tman permainan,
waktu nie perasaan membuak buak nak naik buai...


maaf yer..
dh Blog lina bkn blog yuna..mest la gmbar i yg bnyak,,
hehehe

nie la sppupu aq yg x gojes dgn aweks dia yg aq story td
kalu x silap ,,nama dia putri kot..
tp bkn anak raja tau..
jgn gegeh sgt weh..study dulu apa pon !!

nie gmbaq memey sdg merenung maktok..


yeah2!!nie la gmbaq aq dgn si anak menakan tercome nie~~
comekan dua2..hehehe



ok hbis story sal tu..nie da 1 lg story khas sal"ceduk lauk"
mcm btul ja org kata.."dr mata trun ke hati " yer..

nie layg berlaku kt spupu aq yg sorng nie.azam sulaiman yer..nsib baek xdak gmbar ko..kalu tidak..dh lama jd mangsa adobe photoscape sayer...

xmau la crta bnyak sal mngsa kali nie..tkut2 dia merajuk plak stg..tp kalu merajuk jgk..pujuk la sendri..heheheh
ayat yg aq ragut skit dr msej pakcik nie haritu tuh "nt ckp kt cik liyana tq sbb tlg cedukan lauk td.haha"

nie la wanita msteri yg tlah meragut hati azam sulaiman kita yer..

nie la cik liyana wnita msteri tuh,,hahaha

spupu aq yg berperangai sama ngan aq..lembut luaq tp dlman kasaq yer
so hati2 ngan kita 2 org yer..

*gambar nie aq specialkan untuk azam sulaiman yer...*
renung2kan ..dan selamat membaca..

ok ok..smpai sini ja entry aq..sbb aq dh mls nk menaip...
satu ja pesanan penaja kt suma spupu aq nie...
jgn abaikan hubungan silaturahim kita suma yer..walau di mana saja berada
yg penting..ingat spupu ampa sorng nie ygcool..happening..n gojes!!!!*ayt promote diri yg agak bajet yer*

ok bye...salam...




Oh man! Cepat komen ^_^

Encik Diri dan Encik Iman

Encik Iman:Assalamualaikum,
Encik Diri:Waalaikum salam;

Encik Iman: Nmapak gaya nya.Encik Diri semakin sibuk dan x perlukan khidmat Iman group,

Encik Diri: Eh tidak,bukan begitu,sya memang amat memerlukan khidmat Iman group,jika tidak khidmat Iman group,sya tdk tenteram n tdk selesa,

Encik Iman: Hakikat yg sya nmpak.Encik Diri semakni akrab dgn "master nafsu" dan kroninya,sya lihat encik dcd,encik movie,cik mangga,dan encik astro sentiasa mendampingi ,mengawal dan memberi tunjuk ajar,

Encik Diri: Sebenar nya,jiwa sya x tenteram,x tenang dn sering kacau bilau,

Encik Iman: Habis tu knp Encik Diri biarkan master nafsu menjemput sang dosa bt rumah dlm     laman Encik Diri,

Encik Diri: X tahu la,sya pening dn bingung skrng ni,

Encik Iman: Kalau begitu,Encik Diri mestitamatkan kontrak master nafsu dan kroni nya dan keluarkan master dosa dr laman tuan,

EncikIman: Saudara kita dr Iman group yg berjuang dgn ihklas hati sedia membantu,

Encik Diri: Tapi.........

Encik Iman: Jgn tapi lg Encik Diri !!lihat,encik Maksurot.encik Tasbih.encik Tahajjud dan petugas Iman group yg laen    semua tiadakerja sekarang nie !!

Encik Iman: Kesian pekerja kami,semuanya menganggur,tiada makanan rohani lagi,

Encik Diri: Sya juga bersimpati,terus terang sya katakan ,master nafsu dan kroni nya kadang2 amat penting untuk saya,mereka menggembirakan sya,mereka menghiburkan sya,

Encik Iman:Jika begitu, kami semua terpaksalah mengundurkan diri,hiduplah encik Diri bergelumang dgn master nafsu dan kroni nya serta master dosa.Di bawah naungan iblis.

Encik Diri: Baik...baiklah,baiklah ,sya tamatkan kontrak master nafsu dan kroni nya serta master dosa.Sya mesti pagar laman sya dr si iblis laknat dankroni nya.

Encik Diri: Mulai hari nie..kita ikat kontrak kerjasama.

Mujahid Iman Group: itulah yg sepatutnya tuan laksanakan  dulu...kini dan selamanya...

bye bye..salam..inie saja kali nie
                                         
Oh man! Cepat komen ^_^

andai kau mencintainya

 cintai aq selamanya....

Jika kamu memancing ikan….
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu….
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja….
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.
Begitulah juga ………
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang…
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya….
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja….
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. …
Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh….
cukuplah sekadar keperluanmu. …
Apabila sekali ia retak….
tentu sukar untuk kamu menambalnya semula….
Akhirnya ia dibuang….
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi….
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya….
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa….
Anggaplah dia manusia biasa.
Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya….
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya….
Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi…yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan…..
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU. ..MENGASIHIMU. ..
Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain…

Kamu juga yang akan MENYESAL…..
 bye bye~~salam~~


Oh man! Cepat komen ^_^

bersabar yer

salam korang..kali nie aq nk share skit crta yg agak sebak yg aq amik dr blog miss mona...crta norma n talib nie agak terindah la bg aq untuk pasangan suami isteri...korng bca la,,kalu nk bes..p kt blog miss mona..aq dh bg link kt bwh skali yer...

Update Norma : 2nd cycle Radiotheraphy



Just got back from HKL ..dalam perjalanan me n sutan tak tahu nak cakap apa ...masing masing cam blank ....cam tak tahu dah nak pikir apa .

Pagi tadik Talib call bgtau keadaan Norma ...suara dia pun lain je ...Moon dapat rasakan kesedihan dia tew . Even semalam pun mama call n sembang lama sangat ...and dia sangat sangat la risau kan Norma n Talib . Dia kata tak pa pasal Rafiq dia ley tgk but kami kena tolong sama support Talib ....sebab Talib tgh duk susah hati to da max

Kak Lib tak tahu ar nak kata apa kak ..

Danggg ai pun tetiba sebak tak tahu cam na nak advice dia ...cam dah habos dah semua kata kata nak bg dia kuat sebab ai pun not that strong ...ya Allah .....

Doc kata Radiotheraphy tew tak effect langsung kat canser tew ...tak mengecik pun tambah makin membesar ada . Doc tanya Lib sama ada nak proceed ngan radiotheraphy or to give up je ..

Ai pun cam sedikitt geram dengar jawapan doc tew ..mana ley dia tanya nak give up ke apa . Dia patutu explain what are the choices yg available ...and bg la explaination yg betul betul kan since we deserve to know .

List kan apa yg patut di buat ...maybe proceed then we see how ke cam na . Yes if after 2nd cycle apa apa pun tak jadi then ok fine kami ikhtiar cara lain .

Sian sgt tgk Talib tadik ...yes i know he is very strong but hati suami mana la yg sanggup tgk isteri terlantar je cam tew ...u tell me can u stand that ? I dont think that im capable of doing what he's doing rite now

Sutan advice him masa dia anta kami ke kerete

Lib , hang kena redha n pasrah dengan semer nih Lib tapi at the same time hang kena ikhtiar sedaya yg kiter boleh ...incase apa apa berlaku pun biar kiter puas hati ...biar kiter kalah dalam keadaan berjuang dr kiter mengalah sekarang . Hang kena kuat Lib kena bantu Norma 

Talib tunduk je and i know dia sedih sangat sebab ai pun tak sanggup tgk muka dia time tew ...sebab im speachless

Hang maaf kan la dosa dosa Norma kalau ada hang redha la Lib ...hang doa la agar di permudah kan segala nya ..

Abg , kami baru kawen ...tak der apa pun Norma buat salah kat Lib ...gaduh pun tak sempat ...apa pun tak sempat bang ...apa pun Lib terima bang 

Now u tell me what more i can say ...cam sebak giler weii

Hati Lib remuk bang ..

Ai pandang Sutan ...kami saling berpandangan n sutan hanya ley tenang kan Talib ....

Mmg kesian sangat ...dia org kawen last year ...than Norma mengajar kat Pontian n Talib kat KL ...jumpa pun sekali sekala ..then Norma pregnant n masa kandungan 7 bulan Norma dah flat n dah start tunjuk kan tanda2 dia sakit . Allah mmg maha kuasa dia bantu Norma permudahkan bersalin kan Rafiq ...then masa tew la kesakitan Norma mmg tak dpt di tanggung lagi ...masa tew la kami baru tahu yg dia ada brain cancer .

Dalam kami kesian kan keadaan Norma ...kami lagi kesian kan keadaan Talib n Rafiq . Kesian sangat Rafiq tak dapat rasa langsung kasih sayang dr mama dia ....dah la Rafiq tew sebijik muka NOrma ...

Mmg maha hebat la ujian dia org ...hope Talib sentiasa tabah dlm menghadapi ujian nih . Lib tuhan takkan menguji hamba nya kecuali DIA tahu hamba nya itew mampu menghadapi semua itu .

Jangan kiter mengalah ....kiter patut terus kan n usaha selagi kiter mampu ...kami semua akan sentiasa doakan yg terbaik utk Norma . Apa pun yg berlaku kiter redha ya .

Mana yg org rekemen suh kiter pegi ...kiter pegi Lib ...mana tahu ada antara yg banyak2 tew dapat membantu Norma ...who knows kan .

Thanks to all readers n friends yg banyak share tempat2 rawatan ...moga Allah la dapat membalas jasa kowang .

Org kata Seth( Nora Elena ) tew la lelaki paling penyanyang n romantik ....but in real life ai think Talib la suami yg paling tabah n penyanyang ...

sedey la tgk gamba talib n norma

tambah sedey bila tgk Rafiq



ai compile kan kisah Norma n Talib ( my date mebi sedikit terlari ngan tarikh entry )

1 Mac 2011 Norma di sahkan ada brain tumor 
2 Mac 2011 Doc pasang shan di kepala Norma
6 Mac 2011 Talib n Norma's 1st anniversarry 
8 Mac 2011 1st operation remove kan tumor 
operation 10 hour++
14 Mac 2011 Norma HKL day 14
20 Mac 2011 Norma ICU day 5 HKL day 20 
22 Mac 2011 Norma HKL day 22
26 Mac 2011 Norma HKL day 25
27 Mac 2011 Norma HKL day 27 
28 Mac 2011 Norma HKL day 28
1 April 2011 Norma HKL day 32
3 April 2011 Norma HKL day 34
5 April 2011 Norma HKL Day 36 
7 April 2011 Urgent - Norma makin lemah 
8 April 2011Norma HKL day 39 
11 April 2011 - Norma HDW , HKL day 42
sumbangan utk Rafiq
15 April 2011 Norma HKL day 46
18 April Norma HKL day 49


masa tew jugaks dapat tahu cancer Norma stage 4
Norma stage 4

5 May 2011 Norma operate kali ke 5 HKL day 66
10 May 2011 Norma HKL day 71
12 May 2011 Norma HKL day 73
22 May 2011 Norma HKL day 83
Abdul Rafiq is 4 Months 
1 June 2011 - Norma di Onkologi , HKL day 96
5 June 2011 - Norma pulang ke Rumah 
15 June 2011 - Emergency 
17 June 2011 - This entry

Nih gamba Rafiq ...moon amik dr kakak ipar Norma ( wife abg Norma )

Rafiq n Cousin Mia

Gamba Rafiq 8 June hari tew


Sapa Moon pada Norma ? since ramai yg tanya sapa la Munirah nih 
Im her sister in Law ...and Talib adalah adik Sutan . I love my husband very much and i love adik badik nya juga sama bagaimana saya mengasihi adik beradik saya sendiri ...ipar duai pun adik beradik jugaks kan

Why u update pasal nih ? 
I sayang kan Norma sebagai mana seorang kakak menyanyangi adik nya . Kalau boley ai nak semer sedara mara n sahabat taulan Norma tahu perkembangan Norma n sama sama la kiter doakan kesihatan n kesejahteraan Norma ...moga ramai yg dapat manafaat drpada apdate nih.

Im not seeking for popularity or what so ever jauh skali nak pikir kan pasal tew

Andai kata Norma sihat nanti ...dia ley baca kisah dia nih

Andai kata she is a survivor ...maka adalah benda yg kiter ley refer n membantu org lain plak

What about Rafiq ?
Skrg mama is looking after Rafiq ...alhamdulillah rafiq membesar seperti juara

Moon ai nak kasik sumbangan boley ke ?
Boley no problem tangan yg memberi itu adalah lebih baik dr yg menerima ...just buzz me kay







p/s:kisah "norma ngan talib " nie..aq amik dari blog mis moon iaitu kak ipaq norma...
moon bt kisah nie bkn untuk "meraih simpati" 


kadang2 tgn yg memberi lebih mulia dr tgn yg menerima

touching weih bca kisah norma n talib nie..

to miss moon:syer harap n berdoa agar norma kembali shat n ceria mcm dulu..



Oh man! Cepat komen ^_^

Sory la sayang~~

                                     ooooiit kamu!!ya ya kamu la!!!
nie i dedicated khas for kamu~~
tpon slap time pastu kamu nk marah2~~~ish3..
sory la kamu..
kamu merajuk lama2 ..nanti xdak sapa mau kt kamu...hahahaha
kamu suruh kitaorang buang tpon dlm jamban...
uhrmmm...sedapnya tpon depa ni..yum..yum..


haahahahahahahahahahah...jgn marah yer kamu~~~krik krik~~
nie jamban ciut nie untuk kamu~~hahahahaha

p/s:merajuk la..nanti xdak sapa kawen ngan kamu....

pergerakan jari yg kiut2 terhenti d sini...byeeee kamu!!!



Oh man! Cepat komen ^_^

pEknga Arnab?????

    Assalammualaikum.....
entry pendek yg d taip kencang...

peknga arnab?? nope!!sebenarnya peknga (apa ntah nama laen...aq  makan tau ah)...
 
d sebabkan "mengidam " makn peknga~~aq nk cuba buat la~~hasil tunjuk ajaq my mama ok~~~
tp yg sedih nya....huhu...mcm arnab last last~~
mama buat skit punya cntik...tp aq buat mcm.....arnab!!!cm mana nie~~~

meh sini tgk rupa peknga yg sebenar~~~


2 2 nie mama yg buat oki...cntik kan..tp besa la dh kena penyek



dh tau x tau~~nk buat tau jgk..hahaha
sebb nk cuba try test buat peknga nie
last2 kali..peknga aq jadi................


hahahahahahahha...amacam???peknga aq ..jdik kan????
jdik cm ARNAB kan?????
hahahahhahahahaha
penyet punya penyet nie la yg aq dpt buat

mana x nya ..org penyek pkai tgn..aq penyek pkai "senduk"
atas alasan: tkut tgn kena kuali bah~~~
hahahahahahahaha...

p/s:untuk pengetahuan suma.....setakat masak air tuh reti lagi la...tp kalu suh buat "nasi  tomato,beriani"...kejang tgn eden oooiiiiii~~~
apa2 pon aq berharap dpt masak  mcm2 lgi lps nie~~ecececece..ayat mcm wanna to be a chef gitu...


nanti nanti nanti!!!!sblum tuh...nk tunjuk kasut baru sayer~~~tggi tuh x tggi sgt la..tp i like~~

cak!!cak!!cAK!!!
nama saya BELLA ALLINA
muah3!!

pergerakan jari yg kiut2 nie ,trhenti d sini...bye~~salam.....

kalau suka like la!!! :)
Oh man! Cepat komen ^_^