aku student Animal Science, UniSZa !

Assalammualaikum & salam sejahtera semua 
Animal science = Sains haiwan? kos ape nie? kenapa nama mcm nie? Sebenarnya ak pon x tahu asal usul nama kursus nie..tapi anggaplah memang sudah asal nama macam tu..Kursus Animal sc. ni under fakulti pertanian & Bioteknologi kat UniSZa ni..memang x da kaitan langsung kan? pertanian & sains haiwan, jauh sangat kot lari..macam mana pon kursus ni still baru di UniSZa n ak merupakan batch yg ke-4. First batch kitorang baru je nak graduate tahun ni. Ok take it serius n finally animal sc. akan ada fakulti sendiri,kalau x silap kitorang akan berpindah ke Besut, Terengganu..d sana ada ladang,makmal, n department khas untuk kursus ni. If i'm not mistaken la kan, animal sc. akan terletak under fakulti perubatan veterinar  bila pindah ke Besut n students yang dapat result GEMPAK akan d serap masuk untuk jadi student veterinar...correct me if i'm wrong :(

Before ak bebel lebih banyak, entry kali ni memang agak panjang,so kalau yang rasa "errghhh" tu silalah "click" butang X warna merah atas sebelah kanan tabs korang =)bye

Ramai yang tanya ak, kenapa pilih kursus ni?kenapa x apply veterinar ja? kenapa x apply medic? kenapa perlu "haiwan"?Hey! sampai naik rimas otak ak pikir jawapan der..actually panjang ceritanya sebelum ak jadi students animal sc. ni..

hahaha,ak amik kos cikai ja,bukan medic,bukan engineering,bukan dentist,bukan vet,bukan arkitek pon, haha asal sebut ja pasal medic...semua orang akan bangga..weeeeee....sebut sal engineering..semua orang akan teruja...hebattt uhhh....n berlambak lambak juga lah orang yang nak baca kisah orang hebat nie...maaf lah ak buat hot story,but it's FACT right. but x de beza pon semua student diploma, degree, master or phd n xde kaitan dgn kos yang korang amik...yang pentingnya cara korang apply kan apa yang korang dah belajar selama bertahun tahun nak kejar pangkat doktor or prof madya or apa2 lagi la...dari segi gaji memang la ada sikit perbezaan but don't worries,if kita rajin n cermat kita akan bersenang lenang in future,believe me :)

Sebenarnya, result SPM ak boleh d ketegorikan dalam kumpulan cemerlang  la kat sekolah ak dulu (bukan nak bangga tapi it's fact,sila muntah!haha),then aku dapat banyak tawaran kolej n nursing,paling ak teruja sekali  tawaran kursus diploma kesihatan haiwan & penternakan d UPM Bintulu, Sarawak, beriya riya ak nak pegi,then after a weeks kot, aku dapat surat dari kementerian pengajian untuk further study d Kedah Matriculation College...so after bincang ngan family semua ak buat keputusan nak sambung matrik sebab ak dapat sains hayat,lagi pun ak takut kalau pergi sarawak,dah la jauh...haha

so,kehidupan ak sebagai pelajar matrik bermula pada 10/5/10...dulu pemikiran masa matrik x membesarlagi,biasala baru lepas spm kan..so ak just anggap matrik macam upsr ja,sebab dulu masa upsr ak ingat exam x penting..wakaka..then naik sem 2 baru ak realize yang ouucchhh! kenapa ak x belajar elok2 sem 1..:( then sem 2 baru ak semangat nak belajar..tapi tu x cukup nak cover mistakes sem 1..tapi apa2 pon..result matrik ak xlah teruk sangat sampai nak terjun bangunan, MUET pon stabil konkrit dia :)

So,waktu nak isi upu lepasan matrik,berbekal kan result matrik hanya 3.43 ja..bukan flat 4 tingkat ak pon isi la kursus Ijazah Sarjana Muda Produksi Dan Kesihatan Haiwan d Terengganu sebab ak tengok kos nie macam menarik ja,discover tentang haiwan then ak letak 3 teratas pulak tu..gelojoh right.tapi xpe memang ak suka..haha, sila muntah sekali lagi ;) masa ni ak x tahu pon yang d UPM Serdang ada juga kursus Animal Sc. kalau x dah lama ak letak UPM Serdang..aku tahu x baik mengeluh..tapi aku tahu mesti ada hikmah ak dapat kursus ni kat ganu..mana tau dapat suami dari ganu ka...awww! tapi ak xnak..jauh sangat nak balik raya :)

orang mesti fikir "eleh,amik kos produksi & kesihatan haiwan ja, x da kelas la" eh  sorry euuww....! bagi aku..ak rasa bangga sebab susah payah ak struggle untuk sampai ke 1 tahap yang ak rasa sangat selesa..ala biasa la mulut orang bukan mulut longkang yang kita boleh bersih selalu...sekurang kurangnya ak ada ilmu d dada, kau ada?? x da kan...so shut up bebeh!

kalau kos lain dalam fakulti pertanian & Bioteknologi dah tahu kerja diorang after gradute...tapi kitorang d jabatan sains haiwan nak keja apa? Ramai yang tanya ak "eh, lepas ni keja apa?" "boleh jadi apa?"..kadang2 bila ak fed up ak diam ja meluat nak layan orang gila x cukup akal, hey! ak baru nak masuk tahun 2 yang korang tanya macam ak dah graduate ni kenapa? ada masalah ka? ka nak jadi pekerja ak nanti.. ;) pernah la juga satu tahap ak terpikir, betul juga apa yang diorang tanya seems like no future tapi prof kesayangan kitorang a.k.a papa aziz berjaya yakinkan kitorang yang kitorang boleh jadi farm manager, buat ladang sendiri, boleh ja kerja dengan veterinar and even boleh jadi saintis dalam lab.. :) 

selama setahun ak jadi students Animal Sc. ak boleh katakan kursus ni sangat menarik walaupon banyak benda yang kita kena belajar but it's great! sekarang aku melihat haiwan x seperti ak lihat 2 3 tahun yang lepas dan aku lihat rumput juga tidaklah seperti aku melihat benda yang sama sebelum ni. Even dalam my class pon ada ja budak flat 4 tingkat, ada ja budak yang ak rasa layak jadi vet, ada ja yang ak rasa layak amik medic, but ini semua telah d takdirkan oleh yang maha berkuasa, kitorang jadi classmate.. Now! Embed in your mind yang orang yang dapat kos cikai x semestinya bodoh or bahasa sopan "kurang cerdik", cuma aku rasa kurang bernasib baik ja, ia la takdir hidup masing masing right..semua manusia adalah sama, cuma usaha membezakan kita, kita hanya mampu berdoa dan berserah kepada Nya.

ni la kekuatan semangat at Jabatan Sains Haiwan =D



kitorang xpernah kisah d mana tempat tu, asalkan kitorang boleh bergambar

=D

hampir setiap masa kitorang akan jumpa si hensem ni =)

UPM pon ada kursus Animal Sc. mcm UniSZa, tapi ak rasa UPM dah memang dari azali ada..menurut sumber yang boleh d percayai masa praktikal dengan MARDI or Veterinar if kita buat sungguh sungguh, Insyaallah nanti diorang serap masuk kerja lepas graduate...see untung right? so what's you waiting for? grab for it!

aku? oh i see...Insyallah kalau ada rezeki ak sambung master kot, tapi kalau ak teringin nak jadi vet..maybe ak amik 2nd degree (kan bagus d serap masuk jadi veterinary student ja nanti) or maybe ak jadi lecturer...see comel kan kalau ak jadi lecturer...haha..! sila muntah!

Beza veterinary dengan Animal Science?oh simple! bagi aku samala juga beza Medic & Biomedic....for the last time..kami Animal Sc. student bukan Veterinary student..tapi apa yang pasti persamaan yang ketara apabila both kursus bekerja dengan haiwan...=D 

Okay..that's all my entry, panjang kan? aku dah cakap awal awal right..korang degil...rasakan...by the way! ak harap korang faham...ni ja serba sedikit pasal kursus aku..aku pon baru habis nak masuk tahun 2....banyak lagi benda yang aku harus belajar...correct me if i'm wrong! :)

Lepas ni kalau ada sapa tanya kenapa ak pilih kursus ni, apa aku nak kerja lepas graduate & siapa siapa yang suka memperkecilkan kos aku ni..alamatnya "makan kasut la korang" ni bukan ugutan..ni hanya amaran..please respects us as a students..don't compare us with others course! Remember that..bye & thanks for reading :)


Oh man! Cepat komen ^_^

Day 6 # Farm Attachment

Sebelum start! amik nie.....
"Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha esa"
Assalammualaikum..... mcm biasa..today is my 6th day of farm attachment...Alhamdulillah..tggal lg 4 hri..kekeke..lpas tu boleh merdeka! merdeka! merdeka! haha! btw.harinie ade 8 kes semuanya..semua kes yg sama mcm day2 yg sebelum nie...vaccination...cegah hamil (supprestral), sakit mata, allergic, kurang air..demam,gatal gatal,bulu gugur,anyway..harinie ade one case yg i never seen before...which is Rectum Prolapsed...oh gosh!!  sejenis buasir in human thought.. tp sebenarnya.."prolapsed" mean berubah dr kedudukan sebenar...so kt sinie..maksudnya..rectum kucing tu dh berubah dr kedudukan asal..and dh terkeluar dr vulva dia...kesian...hampir merah and bengkak kawasan tu...so kitorng just bg Tolfedine injection (anti_inflammatory)..just nak kecutkan prolapsed tu...because..when the prolapsed dh besar... bila kita push it, kucing akan sakit...so kena kecutkan dulu..hehehe...btw..my day is same as usuall...the clinic close at 12 p.m..then after 2.pm...i learn how to make a "sijil kesihatan/permit"...hehehe... interesting! belajar2 cop buku resit..tolong2 staf bt2 keja sikit...weewweeewweww...
anyway...today ada 3 org student praktikal veterinar dr UPM..semua sebaya ngan ak...cuma sorang tu ja ex-dip..hehe.... okay that's all for today..one more...new things that i learn today..
if age of cat is 18 months = 21 years human age...awesome!

Oh man! Cepat komen ^_^