aku student Animal Science, UniSZa !

Assalammualaikum & salam sejahtera semua 
Animal science = Sains haiwan? kos ape nie? kenapa nama mcm nie? Sebenarnya ak pon x tahu asal usul nama kursus nie..tapi anggaplah memang sudah asal nama macam tu..Kursus Animal sc. ni under fakulti pertanian & Bioteknologi kat UniSZa ni..memang x da kaitan langsung kan? pertanian & sains haiwan, jauh sangat kot lari..macam mana pon kursus ni still baru di UniSZa n ak merupakan batch yg ke-4. First batch kitorang baru je nak graduate tahun ni. Ok take it serius n finally animal sc. akan ada fakulti sendiri,kalau x silap kitorang akan berpindah ke Besut, Terengganu..d sana ada ladang,makmal, n department khas untuk kursus ni. If i'm not mistaken la kan, animal sc. akan terletak under fakulti perubatan veterinar  bila pindah ke Besut n students yang dapat result GEMPAK akan d serap masuk untuk jadi student veterinar...correct me if i'm wrong :(

Before ak bebel lebih banyak, entry kali ni memang agak panjang,so kalau yang rasa "errghhh" tu silalah "click" butang X warna merah atas sebelah kanan tabs korang =)bye

Ramai yang tanya ak, kenapa pilih kursus ni?kenapa x apply veterinar ja? kenapa x apply medic? kenapa perlu "haiwan"?Hey! sampai naik rimas otak ak pikir jawapan der..actually panjang ceritanya sebelum ak jadi students animal sc. ni..

hahaha,ak amik kos cikai ja,bukan medic,bukan engineering,bukan dentist,bukan vet,bukan arkitek pon, haha asal sebut ja pasal medic...semua orang akan bangga..weeeeee....sebut sal engineering..semua orang akan teruja...hebattt uhhh....n berlambak lambak juga lah orang yang nak baca kisah orang hebat nie...maaf lah ak buat hot story,but it's FACT right. but x de beza pon semua student diploma, degree, master or phd n xde kaitan dgn kos yang korang amik...yang pentingnya cara korang apply kan apa yang korang dah belajar selama bertahun tahun nak kejar pangkat doktor or prof madya or apa2 lagi la...dari segi gaji memang la ada sikit perbezaan but don't worries,if kita rajin n cermat kita akan bersenang lenang in future,believe me :)

Sebenarnya, result SPM ak boleh d ketegorikan dalam kumpulan cemerlang  la kat sekolah ak dulu (bukan nak bangga tapi it's fact,sila muntah!haha),then aku dapat banyak tawaran kolej n nursing,paling ak teruja sekali  tawaran kursus diploma kesihatan haiwan & penternakan d UPM Bintulu, Sarawak, beriya riya ak nak pegi,then after a weeks kot, aku dapat surat dari kementerian pengajian untuk further study d Kedah Matriculation College...so after bincang ngan family semua ak buat keputusan nak sambung matrik sebab ak dapat sains hayat,lagi pun ak takut kalau pergi sarawak,dah la jauh...haha

so,kehidupan ak sebagai pelajar matrik bermula pada 10/5/10...dulu pemikiran masa matrik x membesarlagi,biasala baru lepas spm kan..so ak just anggap matrik macam upsr ja,sebab dulu masa upsr ak ingat exam x penting..wakaka..then naik sem 2 baru ak realize yang ouucchhh! kenapa ak x belajar elok2 sem 1..:( then sem 2 baru ak semangat nak belajar..tapi tu x cukup nak cover mistakes sem 1..tapi apa2 pon..result matrik ak xlah teruk sangat sampai nak terjun bangunan, MUET pon stabil konkrit dia :)

So,waktu nak isi upu lepasan matrik,berbekal kan result matrik hanya 3.43 ja..bukan flat 4 tingkat ak pon isi la kursus Ijazah Sarjana Muda Produksi Dan Kesihatan Haiwan d Terengganu sebab ak tengok kos nie macam menarik ja,discover tentang haiwan then ak letak 3 teratas pulak tu..gelojoh right.tapi xpe memang ak suka..haha, sila muntah sekali lagi ;) masa ni ak x tahu pon yang d UPM Serdang ada juga kursus Animal Sc. kalau x dah lama ak letak UPM Serdang..aku tahu x baik mengeluh..tapi aku tahu mesti ada hikmah ak dapat kursus ni kat ganu..mana tau dapat suami dari ganu ka...awww! tapi ak xnak..jauh sangat nak balik raya :)

orang mesti fikir "eleh,amik kos produksi & kesihatan haiwan ja, x da kelas la" eh  sorry euuww....! bagi aku..ak rasa bangga sebab susah payah ak struggle untuk sampai ke 1 tahap yang ak rasa sangat selesa..ala biasa la mulut orang bukan mulut longkang yang kita boleh bersih selalu...sekurang kurangnya ak ada ilmu d dada, kau ada?? x da kan...so shut up bebeh!

kalau kos lain dalam fakulti pertanian & Bioteknologi dah tahu kerja diorang after gradute...tapi kitorang d jabatan sains haiwan nak keja apa? Ramai yang tanya ak "eh, lepas ni keja apa?" "boleh jadi apa?"..kadang2 bila ak fed up ak diam ja meluat nak layan orang gila x cukup akal, hey! ak baru nak masuk tahun 2 yang korang tanya macam ak dah graduate ni kenapa? ada masalah ka? ka nak jadi pekerja ak nanti.. ;) pernah la juga satu tahap ak terpikir, betul juga apa yang diorang tanya seems like no future tapi prof kesayangan kitorang a.k.a papa aziz berjaya yakinkan kitorang yang kitorang boleh jadi farm manager, buat ladang sendiri, boleh ja kerja dengan veterinar and even boleh jadi saintis dalam lab.. :) 

selama setahun ak jadi students Animal Sc. ak boleh katakan kursus ni sangat menarik walaupon banyak benda yang kita kena belajar but it's great! sekarang aku melihat haiwan x seperti ak lihat 2 3 tahun yang lepas dan aku lihat rumput juga tidaklah seperti aku melihat benda yang sama sebelum ni. Even dalam my class pon ada ja budak flat 4 tingkat, ada ja budak yang ak rasa layak jadi vet, ada ja yang ak rasa layak amik medic, but ini semua telah d takdirkan oleh yang maha berkuasa, kitorang jadi classmate.. Now! Embed in your mind yang orang yang dapat kos cikai x semestinya bodoh or bahasa sopan "kurang cerdik", cuma aku rasa kurang bernasib baik ja, ia la takdir hidup masing masing right..semua manusia adalah sama, cuma usaha membezakan kita, kita hanya mampu berdoa dan berserah kepada Nya.

ni la kekuatan semangat at Jabatan Sains Haiwan =D



kitorang xpernah kisah d mana tempat tu, asalkan kitorang boleh bergambar

=D

hampir setiap masa kitorang akan jumpa si hensem ni =)

UPM pon ada kursus Animal Sc. mcm UniSZa, tapi ak rasa UPM dah memang dari azali ada..menurut sumber yang boleh d percayai masa praktikal dengan MARDI or Veterinar if kita buat sungguh sungguh, Insyaallah nanti diorang serap masuk kerja lepas graduate...see untung right? so what's you waiting for? grab for it!

aku? oh i see...Insyallah kalau ada rezeki ak sambung master kot, tapi kalau ak teringin nak jadi vet..maybe ak amik 2nd degree (kan bagus d serap masuk jadi veterinary student ja nanti) or maybe ak jadi lecturer...see comel kan kalau ak jadi lecturer...haha..! sila muntah!

Beza veterinary dengan Animal Science?oh simple! bagi aku samala juga beza Medic & Biomedic....for the last time..kami Animal Sc. student bukan Veterinary student..tapi apa yang pasti persamaan yang ketara apabila both kursus bekerja dengan haiwan...=D 

Okay..that's all my entry, panjang kan? aku dah cakap awal awal right..korang degil...rasakan...by the way! ak harap korang faham...ni ja serba sedikit pasal kursus aku..aku pon baru habis nak masuk tahun 2....banyak lagi benda yang aku harus belajar...correct me if i'm wrong! :)

Lepas ni kalau ada sapa tanya kenapa ak pilih kursus ni, apa aku nak kerja lepas graduate & siapa siapa yang suka memperkecilkan kos aku ni..alamatnya "makan kasut la korang" ni bukan ugutan..ni hanya amaran..please respects us as a students..don't compare us with others course! Remember that..bye & thanks for reading :)


Oh man! Cepat komen ^_^

28 orang Baik hati:

AL AZRUL said...

animal science? best la..
mna2 tmpt pun, still mau posing, ha3...

Cik Lina said...

@AL AZRUL cewahhhhh azrul! haha..bes oo main dgn haiwan....btw posing tu harus tau! haha

Sofea Asyiqin said...

heyy.. kelayakan amik kos ni tinggi x mcm medik? pointer awk bape ye? mind me for asking, kalau x keberatan bleh share dgn sy.. =)

Cik Lina said...

@Sofea Asyiqin pointer mtrik saya??hehe..ada kt atas dh kot.~~.kelayakn kos ni x mcm medik sgt...tp result untuk apply kos nie mest above 3.0 something la...

littlefroggyken said...

hai,kite dpt course mcm akak laa!!!
btw,i'am really love animal tau.
n rasa happy sgt dpt course ni=p
kite pegi 3 sept 2012 ni.

chocolate said...

awk bgi semangt kat saya.saya pun dapt kos yg sama semua tnya nanti nak keje ape?.tension jgak org asyik tanya.saya jadi junior awak la yea.saya daftar 3.9.harap dapt bagi tunjur ajar=)

Anonymous said...

assalamualaikum..
maaf bertanya...
kalau ambil kos ni di unisza kan..
how to apply for PTPTn ye...
kos ni tak de dlm list PTPTN di gong badak..
kalau at besut ade la...
but besut still undr construction right? then how?
thnx.. =)...
btw.. nice blog!

Cik Lina said...
This comment has been removed by the author.
Cik Lina said...

@Anonymouswaalaikumussalam.. mcm nie..memang kos nie under ptptn kampus besut...dulu masa time saya apply ptptn..saya letak kampus gong badak..tp this bacth xtahu la pula.letak kampus gong badak je la..sebb kampus besut under consrtuction rght..xsiap lg pon...adik masuk u nanti...xpayah risau2..kakak2 n abg2 senior ramai yg boleh tolong..tanya ja jgn segan.. jumpa hari orientasi nanti ya semua :)

Anonymous said...

erm..
" letak kampus gong badak je la " ??
tu la prob nya...
sy dah pilih campus gong badak masa apply PT tue, but
x de pown dlm senarai, kos tue di gong bdk..
kat besut ade.. x kan nk isi kat besut,, kang kene reject.. hahaha... pening oh.. ingat nk settle before pegi sana...

Cik Lina said...

@Anonymous hey~~ xpa2..memang kalau sampai u pon..kena bt 2 kali kerja..mest ada silap kt mana2 la jugak...skrg nie awak siap2 kan borng yg dia mahu..photocopy bnyak2..then buat preparation mental sikit ...hehe..hey..awak nanti junior saya ke?? jgn segan2 add saya kt fb "Lina Jalil" ...selamat berjumpa waktu orientasi fakulti..bcz saya yg akan uruskan awak semua :0

Anonymous said...

hehe... thnx so much sis!

chocolate said...

saya ada tanya pihak unisza nama die puan anizan ,die kata letak bawah kampus besut sebab nanti bile pihak ptptn datang pihak unisza akan sediakan surat sokongan masa anta dokuman perjanjian kat pihak ptptn.=)

Daeng on duty said...

Salam, kalau nak cuci-cuci mata, jemputla jenguk-jenguk blog saya
--> http://hiasanterindahstore.blogspot.com/

ada long sleeve maxidress dan jubah cotton denim yang sesuai untuk ke kelas, kuliah, atau pejabat atau jalan2 biasa.. smart dan formal

terima kasih ya

Ax Sky said...

hye...sy student UMK..bulan 9 2013 baru tahun 1 ak kt umk ambik kos husbandry (kos penternakan A.K.A doktor veterinar)
ak x faham la..lecture ak ckp..lps ak abih 3 tahun kt umk dgn degree..then ak kena sambung kt UPM kos doktor vet. dengan degree jugak tp tahun ke-2..so ak boleh double degree?? so ak pikiq2 balik..lambat la kalo camtu nk sambung master..then ak nk tnya kt sini..kalo sains penternakan..kos apa boleh ak sambung kt master tros ? tolong inbox fb ak.. Muhammad Syazani ... gmbr pakai earphone tgh tersenyum :)

Anonymous said...

Thanx kak lina... post akak sgt membantu.. :D

azreenazmin said...

salam akak, saye nak email akak boleh? saye ade nak email akak.

ijan norizan said...

susah x nak bwa kos nih??

Lina Jalil said...

Hye there, i am the owner of this blog, Lina Jalil and if anything you wanna ask me please direct email (linajalil@gmail.com)me because i've lost my blog pasword.sorry for the disturbance.

Anonymous said...

Assalamualaikum..Akak..saya nak tanya..klau nak amik course produksi dan kesihatan haiwan ni dia tgok jugak ke result muet?thanks..

Ady Shawn said...

hye akak, saya ingin nak tanya kan, apa beza kos produksi dan kesihatan haiwan dan sains peternakan di UPM Serdang? Adakah kos produksi dan kesihatan haiwan kat UniSza lebih kepada Vet?

Eintan Nurfuzie said...

saja cari2 perbezaan sains haiwan dan vet..
so sambil tu drop komen.. cik en dari bidang yg sama.. tpi pembantu je

dark said...

nak jawab soalan eintan nurfuzie ...
beza vet dan animal sains atau lagi senang nak sebut sebagai productionist ..
vet keje dier settlekan masalah yang mainly sbb masalah ditinggalkan oleh productionist. Kalau productionist tip top vet x yah masuk campur. In fact Malaysia perlu ramai productionist atau graduan sains haiwan. Diorang more to management untuk production.. vet lak .. macam makna vet tu sendiri adalah perubatan haiwan.

Sesiapa patut bangga jadi graduan sains haiwan.. sebab diorang ni la arkitek industri ternakan negara. Sepatutnya. Tapi memandangkan diorang ni baru nak idup .. buat masa ni seme keje2 yang spatut ditanggung oleh depe ni dibuat oleh Vet.

Vet macam makna dia juga veterinarian .. dan versatile. Extra part pada vet adalah perubatan. Hak ini tiada pada productionist.

So be proud...

Anonymous said...

Assalam akak, saya dapat kos ni jugak. Saya nak tny kos ni byk blajar pasal math x? Hehe sbb saya lemah math so takut skit. Pastu peluang kerja utk kos ni byk x?

Wild Spirit said...

Hello kak lina...sya juga dapat kos yg same mcm kak! saya pun seorg penggemar haiwan tapi saya lagi minat utk jadi doktor veterinar... kalau saya ambik kos nih ade tak harapan lagi utk jd doktor veterinar...n btw kak terima kasih banyak banyak sebab sudi share bnyk info dgn kitaorg...

Fatin Idayu said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

bidang ni ade prinsip akaun, biostatistics, economi dan keusahawanan waktu kitorang belajar dulu. alhamdulillah sekarg dah tahun 3. dah nak hbis dah. relax2 aja ;-)

Anonymous said...

Salam..nak tanya.. saya pelajar engineering drpd dlu. Means drpd spm lagi. Amik course yg ada kjuruteraan shj. Tak amik sains. Just belajar subjek kimia je masa spm dlu. Skrg ni degree chemical engineering. Planning nk tukar course.. Nak tanya, boleh tak saya apply course animal sc ni. Drpd dulu nk apply cuma saya xamik sc. Sbbtu redhokan hati further engine :') boleh tak? Boleh tak? Hmm